Baròmetre CEO

Avui s’ha publicat la segona onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió. Tothom se n’ha fet ressò. Tot i no fer-hi una ullada exhaustiva (el podeu descarregar des d’aquí), permeteu-me fer algunes reflexions en funció de les dades que a mi m’han cridat més l’atenció.

Al meu entendre mirant les gràfiques adjuntes (a sota):
  1. Un 25% vol un estat independent; encara falta, però anem bé. Desconec la diferència entre regió d’Espanya i comunitat autònoma. Suposo que els que volen regió (4%), no volen ni tant sols l’autonomia; deuen ser ultracentristes. També és sorprenent el 33% que vol un estat federat; on viu aquesta gent? El federalisme és un concepte desconegut pels espanyols i és més inviable que la independència mateixa. Bàsicament, hem de treballar sobre els que volen una comunitat i els que volen un estat federat; hem d’obrir-los els ulls.
  2. Prop d’un 43% votaria a favor. És una bona notícia, tot i que cal seguir treballant. Crec que les enquestes, abans de la independència de Kosovo, els donava un 18% i van acabar guanyant un referèndum. De totes maneres, cal seguir treballant principalment amb l’abstenció per fer-los decantar i amb els que estan en contra per si en podem fer caure algun altre. De totes maneres, hi haurà un % que sempre hi estarà en contra i, si hem de prioritzar, val més fer-ho amb els que dubten.
  3. Em sorprenen, bàsicament, tres coses. 1) Un 29.9 % dels que hi votarien a favor, ho farien per la capacitat i desig d’autogestió econòmica. És on s’agafa CiU per defensar el seu pacte fiscal i en fa bandera. Un altre dia desgranaré més aquest tema. Un 11.3% ho faria per sentiment d’incomprensió i només un 10.9% ho faria perquè Catalunya milloraria. Penso que és en aquesta franja on cal treballar més i millor. Tot i que el que és important és que la gent vulgui la independència, valdria la pena fer veure a la gent que Catalunya milloraria. És a dir, és més fàcil decantar la gent si els mostrem els beneficis, que no pas si els diem que se sentirà millor essent català (per posar un exemple).
  4. Finalment, dels que votarien en contra, deixeu-me destacar el 10.9% que diuen que és inviable. És clar, amb actituds així, sempre serà inviable. Creure en una cosa és la primera condició necessària (que no suficient) per aconseguir-la.

En definitiva, un baròmetre per analitzar amb tranquil•litat i veure en quins camps cal treballar més i millor. De totes, maneres, cal recordar que la via de referèndum és legalment possible però pràcticament impossible i inviable; bàsicament n’ha de donar permís el regne d’Espanya, i no crec que en deixés.

“... Creu que Catalunya hauria de ser...”
"... Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?"
"Per quin motiu votaria a favor de la indepndència?"
"Per quin motiu votaria en contra de la independència?"

Comentaris